Druktechnieken

Wat is Flex bedrukking?

flex_plotter_printer

Bij Flex bedrukking wordt er een speciaal soort dunne folie op het kledingstuk of op stof bedrukt. Dit is mogelijk in één kleur. Soms kan het ook met twee kleuren. Je hebt de keuze tussen de kleuren folie die wij tot onze beschikking hebben. Hiervoor is het handig om even langs te komen om in het echt te kunnen kijken. Bij een grotere oplage kunnen we altijd kijken of we een specifieke kleur kunnen laten maken. 
Afhankelijk van het ontwerp is het soms ook mogelijk om in twee kleuren Flex te drukken.


Het proces

Het ontwerp wordt in de computer eerst gespiegeld en op die manier naar de plotter gestuurd. Dit is nodig, omdat de plaklaag aan de kant zit waar het ontwerp er in wordt gesneden. Als deze eerste stap niet wordt gedaan, dan komt het ontwerp er juist verkeerd op. Met een mesje in de snijplotter wordt het ontwerp in de folie gesneden. Vervolgens wordt alles wat niet in het ontwerp hoort, dus de omlijning, er handmatig uit gepeld, zodat alleen het ontwerp op een plaklaag overblijft.

Het stukje folie met het ontwerp erop wordt vervolgens op het te bedrukken item gelegd. Eerst is het belangrijk om goed op te meten waar het ontwerp moet komen. Vervolgens wordt het ontwerp onder de drukpers gelegd. In minder dan een minuut is het ontwerp dan in de stof gedrukt. De doorzichtige folie wordt nu voorzicht losgemaakt, en het ontwerp blijft over op de stof.

Wij hebben ook flex rollen in glitter, neon en metallic. Glitter is bij ons altijd in trek tijdens de Kerstdagen. Ook hebben we rollen van Flock. Dit is een zacht materiaal, een soort stof. Dit kan ook een erg leuk effect geven op kledingstukken. Het proces gaat bij deze materialen hetzelfde in zijn werking.

Technische details

  • Bij Flex bedrukking is het belangrijk dat de details in het ontwerp niet te klein zijn. Het kan dan zijn dat ze niet goed kunnen worden uitgesneden. Wij houden ongeveer een minimum grootte van 2mm aan voor de details. In het geval dat het ontwerp te gedetailleerd is, kan het beter zijn om te kiezen voor de DTG techniek. 
  • Flex kan op polyester en katoen worden gedrukt.
  • Bij flex komt er een dun laagje op het textiel te liggen. Wij maken gebruik van een dunne, hoge kwaliteit folie. Sommige mensen geven juist de voorkeur aan de look en feel van Flex bedrukking. Als je grote vlakken moet bedrukken, bijvoorbeeld de gehele achterkant van een shirt, dan is Flex bedrukking niet altijd aan te raden. Het kan dan een soort plakkaat worden en voelt dan wat gek aan. In zo’n geval kan DTG een betere techniek zijn. 
  • Een opdruk met Flex folie gaat minimaal zo’n 100 wasbeurten mee voordat het wat gaat vervagen.