Druktechnieken

Wat is Full Color Flex bedrukking?

Full_color_flex_printer

Met Full Color Flex bedrukking wordt er dunne, speciale folie op textiel gedrukt in de drukpers. Deze folie wordt eerst bedrukt met jouw print.

Verschil Full Color Flex en Flex

Het verschil tussen Full Color Flex en Flex zit hem in de kleuren. Bij Flex heb je keuze uit kleuren waar al een kleurenrol van is, en kunnen er maximaal drie kleuren gebruikt worden (afhankelijk van de complexiteit van het design). Het design wordt dan alleen uitgesneden. Bij Full Color Flex heb je in principe keuze uit alle beschikbare kleuren, omdat het design op de rol wordt geprint in een printer. Heb je dus een design met meer dan drie kleuren? Dan zullen we over het algemeen voor Full Color Flex kiezen. De kleuren van de Flex folie zijn vooraf gedrukte kleuren en zijn in sommige gevallen wat feller dan hoe de kleuren uit de Full Color Flex printer komen. Dat heeft onder andere te maken met het proces van het maken van de Flex folie. Wil je dus echt een fel soort oranje, rood of groen hebben? Of neon? Dan kun je het beste voor Flex kiezen. Een combinatie van meerdere technieken is ook mogelijk. Zo zou je ook een design deels in Full Color Flex kunnen drukken, en daarna nog met een felle Flex kleur er overheen of erbij kunnen drukken.

Het proces

Wanneer je een ontwerp hebt met meerdere kleuren, kun je kiezen voor Full Color Flex bedrukking. Het ontwerp wordt eerst voorzien van snijlijnen (snijcontouren). Klanten kunnen dit bij ons op deze manier aanleveren, maar wij kunnen dit ook voor onze klanten doen. Het ontwerp wordt vervolgens naar de printersoftware gestuurd en op witte folie gedrukt met speciale inkt. De randen van het ontwerp worden in de printer gesneden. Daarna gaat één van de medewerkers aan de slag om handmatig al het wit en alle stukken die niet in het ontwerp thuishoren, weg te pellen, zodat alleen het ontwerp overblijft. 

Vervolgens wordt er applicatiefolie aangebracht op de folie met het ontwerp. Dit is folie die aan één kant plakt. Het ontwerp met de applicatiefolie wordt op het te bedrukken item geplaatst en het item wordt onder de drukpers gelegd voor bedrukking. Na het bedrukken wordt de applicatiefolie voorzichtig van het item afgehaald en het ontwerp blijft achter. De folie zit nu helemaal in het item geperst en is klaar om gebruikt te worden.

Technische details

  • Bij Full color flex is het belangrijk dat de details in het ontwerp of in de foto niet te klein zijn. Het kan dan zijn dat ze niet goed kunnen worden uitgesneden. In het geval dat het ontwerp te gedetailleerd is, kan het dan beter zijn om te kiezen voor de DTG techniek
  • Full Color Flex kan op alle soorten textiel worden gedrukt.
  • Wij maken gebruik van een dunne, hoge kwaliteit folie. Sommige mensen geven juist de voorkeur eraan dat de print er meer op komt te liggen, het geeft weer een andere soort uitstraling dan DTG drukken of zeefdrukken. Als je grote vlakken moet bedrukken, bijvoorbeeld de gehele achterkant van een shirt, dan is Full Color Flex niet altijd aan te raden. Het kan dan een soort plakkaat worden en kan bij het dragen niet fijn aanvoelen. In zo’n geval kan DTG ook een betere techniek zijn. 
  • Een opdruk met Flex folie gaat minimaal zo’n 100 wasbeurten mee voordat het wat gaat vervagen.